Onduidelijkheid over Fast roaming of Auto hand-over met AP's - Netwerken (2024)

laurens0619 schreef op maandag 14 augustus 2017 @ 18:18:
Hier is laatst een vergelijkbaar topic over geweest. Ik refereer even naar mijn eigen post Onduidelijkheid over Fast roaming of Auto hand-over met AP's - Netwerken (1)
laurens0619 in "Seamless roaming met APs van verschillende merken mogelijk?"
....
Het fabeltje, wat ik te vaak lees op GoT, dat hetzelfde type AP's bij elkaar (zoals ubiquiti) iets extra doen qua samenwerking voor seamless roaming help ik graag de wereld uit (uitzonderingen daar gelaten voor professional of 802.kv spul) Onduidelijkheid over Fast roaming of Auto hand-over met AP's - Netwerken (2)

https://help.ubnt.com/hc/...662107-UniFi-Fast-Roaming

Deze access points doen zeker wel wat extra's, ik snap niet zo goed waarom je dit zo stellig brengt zonder enige bron.

Voorheen was het Zero Handoff, tegenwoordig is het een (afgeleide) van 802.11r, ook Ubiquiti werkt aan hun producten en wat niet was, kan nog komen of is al geïmplementeerd.

/edit Ik denk dat @dion_b het hier wel goed uitlegt:

dion_b schreef op zondag 17 januari 2016 @ 14:36:
"Seamless" is hier sleutelbegrip en tegelijk niet scherp genoeg.

Grof gezegd wordt het voor drie dingen gebruikt:

- een set uitbreidingen van het WiFi-standaard om de client snel van AP te laten wisselen. Het gaat daarbij om 802.11k, r en v.
- een systeem om (desnoods zonder meewerking van de client) clients een schop te geven zodra signaal te zwak wordt.
- een managed systeem waarbij alle AP's in een netwerk in zelfde kanaal met zelfde BSSID uitzenden en zich dus voordoen tegenover de client als een enkele AP. Dit is veel complexer en komt met nadelen, vooral dat de minst complexe varianten ervan bandbreedte delen door heel het netwerk en dus nooit meer totale bandbreedte kunnen ondersteunen dan van een enkele AP. Dit kan ondervangen worden door dingen als BSSID virtualisatie, maar dan heb je het over systemen met controllers van meerdere duizenden EUR. Nadeel van alle managed systemen is dat ze proprietary zijn, hardware is niet uitwisselbaar en je bent geheel van je leverancier afhankelijk voor alle support en ontwikkeling.

Belangrijk is om op te merken dat die eerste van je clients afhankelijk is. Als je AP's het ondersteunen maar je clients niet heb je er alsnog geen bal aan. En erachter komen of client danwel AP een of meer van die protocollen ondersteunt is een crime. Ik kan het alvast niet voor de AC66U vinden op de Asus site.

De tweede, technisch 'low RSSI disconnect" genoemd, maar marketingtechnisch van alles en nogwat ("Roaming Helper" bijv) is doodsimpel en enkel van AP afhankelijk. Je vult een minimale RSSI-waarde in en zodra een device daaronder komt krijgt hij een rotschop. Nadeel is dat je AP's niet communiceren, dus je hebt geen garantie dat een ander AP klaarstaat met voldoende signaal op moment dat geschopt wordt. Dat betekent dat de waarde die je kiest erg relevant wordt. Te laag en je hebt niets aan de feature, te hoog en je apparaten worden regelmatig een zwart gat ingeschopt. Om de juiste waarde te bepalen moet je een site survey doen en kijken wat laagste RSSI is die je in huis vindt en dat instellen als drempelwaarde (of een AP bijplaatsen als er ergens echt te weinig signaal is - site survey is sowieso altijd nuttig). Kortom, dit is een techniek die wat meer inspanning bij opzetten vergt. Bovendien houdt het alleen rekening met RSSI (signaalsterkte), niet met evt ruis/storing, terwijl het de SNR (signaa/ruisverhouding) is die performance bepaalt.

Aardig wat haken en ogen dus, maar voordeel is dat je geen bijzondere hardware nodig hebt om het te gebruiken. Om precies te zijn, je Asus RT-AC66U ondersteunt het al, en ik kan uit ervaring melden (heb een AC66U als AP boven staan) dat het prima werkt als je tweede AP het ook ondersteunt (beneden werk ik met een Asus AC87U).
Ander voordeel: de netwerken zijn gescheiden, waardoor capaciteit ook gescheiden is: je kunt volledige capaciteit van ieder AP onafhankelijk van elkaar benutten, een apparaat die beneden staat te blazen is (iig op WiFi-niveau) niet van invloed op de verbinding van een apparaat boven en omgekeerd.

Als 'voordelige keus' is dit absoluut beste systeem voor je eisen, al zou ik het zelf niet geheel 'seamless' durven noemen omdat je wel altijd tussen BSSID's in moet schakelen, waardoor je kortstondige (paar seconden max) verbindingsonderbreking hebt.

Naast Asus' mid/high end gevallen (alles vanaf de N66U/AC66U) vind je dit ook terug bij sommige Netgears (WAC120 bijv) en werkt Ubiquiti hiermee in standaardmodus (maar dan met extra slimheid zoals wel kijken naar SNR, load balancing tussen AP's, band steering en een sloot aan beheersfunctionaliteit)

Is dat niet goed genoeg, dan moet je dus gaan naar een oplossing waarmee je devices steeds met zelfde BSSID verbonden denkt te zijn en dus nooit daadwerkelijk verbinding kwijtraakt. Bekendste voorbeeld daarvan is Ubiquiti's 'Zero Handoff' mode. Nadeel is zoals gezegd dat alles een WiFi-netwerk is en dus de capaciteit van het geheel nooit meer is dan van een enkele AP. Meestal zal dat wel voldoende zijn, maar het is bij zwaar gebruik een nadeel. Officieel status van ZH is 'beta', dus support is niet perfect of op alle devices aanwezig. Maar het is in NL wel enige kans met hardware van ~ EUR 100 per AP.
Buiten NL is er wel een vendor die tegen dit of lagere prijzen aanbiedt en wel in een wat slimmere oplossing waar capaciteit volledig benut wordt. Het gaat om AirTies, een Turks-Amerikaans bedrijf dat hybrid-mesh spul maakt. Het kan dus a la WDS zonder draad werken, maar met draad werkt het veel beter en het gebruikt iedere aanwezige verbinding (Ethernet, 2.4GHz, 5GHz) om de load tussen AP's te verdelen. In Turkije en Zwitserland (Swisscom) is het via telecom operators te koop. In TR voor ongeveer EUR 50 per unit, in CH ongeveer EUR 100. Als je daar een paar van kunt bemachtigen is het een zeer, zeer aantrekkelijke optie.

Zo niet? Dan heb je het over dure managed WiFi waar je richting EUR 750 per AP moet denken en ook nog een dure losse controller moet nemen. Je noemt geen budget, maar dit soort oplossing zit er ws ver boven. Aerohives is nog een van de goedkopere in dat segment...

[ Voor 73% gewijzigd door Vorkie op 14-08-2017 18:51 ]

Onduidelijkheid over Fast roaming of Auto hand-over met AP's - Netwerken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6421

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.